Plantarea arpagicului: trucuri pentru obținerea unei recolte bogate de ceapă

Toți grădinarii plantează arpagicul la începutul primăverii. Astăzi vă vom oferi detalii despre acest proces și despre prelucrarea cepșoarelor în vederea prevenirii afecțiunilor și combaterea dăunătorilor.

După cum știți, ceapa poate suferi din cauza multor afecțiuni și insecte dăunătoare. Folosiți sfaturile noastre și veți obține o recoltă bogată de ceapă! Grădina roditoare aduce întotdeauna fericire!

AVEȚI NEVOIE DE:

-arpagic;

-apă amoniacală 10%;

-apă stătută, neclorată;

-o lingură de sare alimentară;

-o lingură de boia de ardei iute;

-o lingură cu vârf de cenușă (de lemn) cernută.

MOD DE LUCRU:

1.În primul rând alegeți arpagicul, îndepărtând cepșoarele, care prezintă leziuni sau semne de alterare. De asemenea, înlăturați cojile superficiale, care se desprind ușor, de pe ele.

2.Înmuiați arpagicul timp de 30 minute în soluție apoasă de apă amoniacală 10%. Ca să pregătiți soluția, adăugați o lingură de apă amoniacală 10% într-un litru de apă călduță (40-50°C) sau la temperatura camerei (este important ca apa să nu fie rece ca gheața sau fierbinte). Pentru ca prelucrarea să fie mai eficientă, acoperiți vasul cu un capac și puneți-l într-un loc călduros sau la soare.

3.În timpul înmuierii ar fi bine să amestecați arpagicul de câteva ori, ca să se umezească uniform.

4.Puneți sarea, boia de ardei iute și cenușa cernută într-un vas mic. Amestecați până la omogenizare.

5.Cât timp arpagicul se înmoaie, pregătiți rândurile pentru plantare.

6.Apoi luați câte o cepșoară din soluție și scufundați-i baza (rădăcinile) în amestecul uscat, pe care l-ați pregătit anterior.

7.Folosind o lopățică, realizați o adâncitură pe rândul pregătit și introduceți cepșoara în ea, fără să o înfigeți. Astfel veți evita lezarea rădăcinilor ei și scuturarea pulberii de pe ele. Acoperiți cepșoara cu sol.

8.Procedând similar, plantați toate cepșoarele. Lăsați spații de 8-10 cm între ele.

Această metodă de prelucrare și plantare a arpagicului este foarte eficientă. Apa amoniacală are proprietăți antiseptice (contribuie la decontaminarea arpagicului) și reprezintă o sursă bună de azot (stimulează creșterea). Iar amestecul din sare, boia de ardei iute și cenușă protejează plantele de afecțiuni și dăunători, iar cenușa este și un îngrășământ excelent. Sperăm că sfaturile noastre vă vor fi de folos!

Spor la grădinărit!