De Salvat – Sirop din vârfuri de Pin – o rețetă tradițională de 100 de ani pentru tuse, reumatism și durere

Varfurile tinere de pin verde deschis de primavara sunt o adevarata comoara ascunsa. Primavara sunt pline de vitamina C, care intareste sistemul imunitar, curata organismul si ii confera putere si energie. De asemenea, ajută la combaterea stresului și a dezechilibrului mental sau fizic.

Vârfurile de pin și mai precis rășina din ele au un efect benefic asupra căilor respiratorii, ajută la astm, tuse și rinită, calmează durerile musculare și articulare. Astăzi vă vom învăța cum să pregătiți sirop medicinal din vârfuri de pin după o rețetă veche de 100 de ani.

Colectarea vârfurilor de pin: Acestea sunt capetele proaspete de culoare verde deschis ale ramurilor de pin care se formează primăvara. Lăstarii tineri sunt colectați din aprilie până în iunie, în regiunile calde apar chiar mai devreme, în locuri mai înalte – dimpotrivă, mai târziu.

Colectăm cei mai mici lăstari posibili de până la 5 cm lungime, ideal de aproximativ 3 cm. Acele lor nu sunt încă ghimpate. Le tăiem sau le spargem cu grijă, întotdeauna doar câțiva lăstari dintr-un copac și niciodată ramuri întregi.

Este ideal să strângi vârfurile în pădure cât mai departe de drumuri și să le strângi pe vreme uscată. Sirop cu vârf de pin bazat pe o rețetă veche de 100 de ani

Avem nevoie: – vârfuri tinere de pin – zahăr – lămâie netratată chimic

Preparare: Clătiți bine vârfurile și lăsați-le să se scurgă.

Într-un borcan mai mare se pune un strat de vârfuri de pin de aproximativ 3 cm, se acoperă cu un strat de 1,5 cm de zahăr, se așează deasupra felii de lămâie și se repetă acest proces până când borcanul este plin (termină cu un strat de zahăr). Apăsați ușor, acoperiți cu folie alimentară sau celofan și fixați cu elastic sau sfoară.

Așezați borcanul într-un loc însorit, de preferință pe pervaz, și lăsați-l să stea cel puțin 3 săptămâni. Se strecoară apoi siropul prin pânză de brânză, se umple borcane curate și uscate, se închide și se păstrează la frigider. SFAT: Puteți adăuga în borcan și câteva batoane de scorțișoară, flori de păpădie.

Utilizare: 1. Acest sirop este potrivit si pentru copii deoarece are un gust dulce placut. Pentru tuse și răceală folosiți 1-3 linguri – îl putem adăuga în ceai.

2. O lingurita pe zi actioneaza ca prevenire impotriva bolilor si racelii, intareste sistemul imunitar si ajuta la recuperare. 3. Siropul de pin de casă ameliorează simptomele reumatismului, durerile la nivelul membrelor și mușchilor și, de asemenea, are grijă de eliminarea substanțelor toxice din organism. 4. Poate fi folosit și ca adaos la clătite, sandvișuri, băuturi răcoritoare sau fulgi de ovăz.