Sfecla roșie – cum trebuie consumată pentru a avea un ficat ferit de probleme

Ficatul este unul dintre organele corpului nostru care muncesc foarte mult. Ficatul este responsabil pentru aproximativ 500 de functii, avand un rol important in functionarea sistemului imunitar, metabolismului, sistemului digestiv si sistemului de detoxifiere.

Ficatul este recunoscut drept organul detoxifierii organismului. Detoxifierea este un proces foarte important pentru organism intrucat ne mentine corpul sanatos, departe de boli, prin eliminarea deseurilor si toxinelor.
Ficatul filtreza sangele, ceea ce inseamna ca el lucreaza zi de zi pentru a ne proteja organismul de pericolul toxinelor.

Cum ne ajuta sfecla rosie sa ne mentinem ficatul sanatos?

Sfecla rosie este bogata in magneziu, calciu, fier, potasiu, vitamina C, fosfor, mangan si contine betaina, caroten si vitamina B. Betaina este o substanta care protejeaza ficatul si stimuleaza bila. Betaina are un rol important in reducerea homocistinei din sange, potrivit Institutului National de Sanatate.

Betaina se gaseste atat in interiorul cat si in coaja sfeclei rosii, dar cea mai mare cantitate este concentrata in varful sfeclei, acolo unde se intalnesc frunzele acesteia. Betaina este extrem de importanta pentru functionarea corecta a ficatului, in stimularea bilei si in mentinerea grasimii din corp la un nivel optim.

In plus, betaina actioneaza ca un tampon intre alcool si ficat. Asadar, sfecla rosie este un remediu excelent pentru detoxifiere.

Retete pe baza de sfecla de rosie:

1. Smoothie verde pentru detoxifierea ficatului
Ingrediente:

1 lamaie decojita

½ cana frunze de papadie

½ cana de patrunjel

½ telina

2 portocale decojite

Metoda de preparare: Se pun toate ingredientele in blender si se amesteca pana ce devin o pasta.

2. Suc de sfecla rosie pentru un ficat sanatos

Ingrediente:

1 sfecla rosie

1 morcov

1 lamaie decojita

1 mana de frunze de patrunjel

Metoda de preparare: Puneti toate ingredientele in aparatul de preparat sucuri si apoi savurati.

Alte beneficii ale sfeclei rosii.

 Pentru ca sfecla rosie este un puternic alcalin, ea reduce aciditatea gastrica. Previne si calmeaza durerile si arsurile gastrice daca este consumata sub forma de suc alaturi de cartofi cruzi si morcovi (500 ml de suc)

 Datorita continutului sau ridicat de acid folic, sfecla rosie ajuta femeile insarcinate oferindu-le necesarul zilnic de acid folic pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului

 Datorita faptului ca este o sursa bogata in vitamine, mai ales in Vitaminca C, sfecla rosie stimuleaza puternic sistemul imunitar, sistemul muscular, nervos si cardiovascular

 Sfecla rosie favorizeaza cresterea nivelului de hemoglobina din sange datorita continutului sau mare de fier. Pentru a trata anemia, se recomanda consumul zilnic de salata de sfecla rosie cruda, fiarta sau murata, alaturi de morcov ridichie neagra

 Datorita continutului de oligoelemente si vitamine ale sfeclei rosii, dependentii de alcool pot reduce nevoia organismului de a consuma alcool

 Sucul de sfecla rosie actioneaza ca un protector hepatic puternic, regenereaza celulele hepatice si stimuleaza functia hepatica. Consumul de sfecla rosie stopeaza evolutia bolilor cronice de ficat, atunci cand celulele evolueaza spre ciroza sau cancer hepatic, si ajuta in cazul persoanelor de steatoza (ficat gras)

 Sucul de sfecla rosie si morcov este un puternic diuretic si protector al epiteliului renal, tine departe infectiile si reface tesutul afectat de infectii sau de caliculi