Corpul nostru este un sistem extraordinar de complex: totul este interconectat și problemele dintr-o parte pot crea alte probleme. Un rol important în menținerea sănătății o joacă aportul echilibrat de minerale și de oligoelemente esențiale.
Adesea, există probleme cu acest lucru: în ceea ce privește aportul de magneziu, 75% din populația adultă este sub valoarea zilnică necesară de 420 mg.
Magneziul este un mineral foarte important, implicat atât în procesele metabolice cât și în cele biochimice celulare de bază din organism. Este deosebit de important pentru activitatea creierului și în cazul deficienței sale, apar consecințe negative pentru organism.
În ceea ce privește creierul și sistemul nervos, magneziul are un efect pozitiv asupra memoriei și învățării, asupra somnului și insomniei, dispoziției și anxietății și previne dezvoltarea bolii Alzheimer.
Se întâmplă ca funcționarea creierului să se deterioreze din cauza circulației sanguine slabe, cel mai des cauzată de bolile sistemului cardiovascular, de tulburările metabolice precum ateroscleroză sau diabet.
Magneziul este implicat în aceste procese metabolice și în mecanismele care au rolul de a regla activitatea inimii și a vaselor de sânge. Mai mult, joacă un rol important și în detoxifierea corpului, întărirea articulațiilor și oaselor și în tensiunea musculară și relaxare.
Drept urmare, aportul de magneziu în cantități optim ajută la îmbunătățirea multor procese: crește activitatea fizică, reduce simptomele depresiei și previne migrenele. Ajută la tratamentul complex al bolilor cronice la persoanele în vârstă sau supraponderale și la tratamentul în caz de prediabet prin participarea la mecanismele care reduc severitatea procesului inflamator. De asemenea, are un rol și în absorbția altor oligoelemente precum calciu și vitamina D.
Magneziul se poate obține din complexele de vitamine prescrise de medic sau din alte surse precum: avocado nuci (migdale, caju) spanac ciocolată neagră smochine semințe de dovleac fasole.