Cimbrul – medicamentul natural pentru durerile în gât, inimă și tristețe – Cum trebuie folosit

Cimbrul nu este doar una dintre cele mai populare ierburi culinare din ziua de azi, ci are și o lungă istorie de utilizare ca vindecător și protector medicinal. De exemplu, în epoca romană, era consumat pentru a preveni și trata otrăvirile.

Ce este cimbrul? Cimbrul ( Thymus vulgaris ) este o plantă care aparține familiei de mentă ( Lamiaceae ). Planta este o rudă a genului de oregano Origanum. Cimbrul este cultivat în prezent în întreaga lume, iar frunzele proaspete sunt de obicei uscate și folosite ca și condimente culinare. Această plantă vine în zeci de soiuri. La ce este bun cimbrul? Potrivit unui raport din 2018, cimbrul „prezintă activități antimicrobiene, antioxidante, anticancerigeneze, antiinflamatorii și antispastice”.

În general, este excelent în susținerea sistemului imunitar și respirator, precum și a sistemului digestiv, nervos și a altor sisteme ale corpului.

Informații nutriționale
Componenta principală a cimbrului și a uleiului esențial este timolul, care îi conferă proprietățile sale antiseptice. Din acest motiv, uleiul de cimbru este folosit în mod obișnuit în apă de gură și paste de dinți. De asemenea, timolul ucide ciupercile.

În plus, cimbrul conține un alt luptător de bacterii cunoscut sub numele de carvacrol și are, de asemenea, o varietate de flavonoide – inclusiv apigenină, naringenină, luteolină și timonină. Aceste flavonoide cresc capacitatea antioxidantă a plantei și are numeroase efecte de promovare a sănătății.

O lingură de frunze de cimbru proaspăt conține aproximativ:
– 3 calorii
– 1 gram de carbohidrați
– mai puțin de 1 gram de proteine, fibre sau grăsimi
– 3,6 miligrame de vitamina C (6 procente DZR)
– 105 UI vitamina A (3% DZR)
– 0,3 miligrame de fier (3% DZR)
– 0,3 miligrame de mangan (3% DZR)

Beneficii pentru sănătate
1. Ajută la combaterea durerilor de gât
Studiile au demonstrat că cimbrul este un puternic antimicrobian natural, făcându-l o armă serioasă împotriva durerilor de gât. Conținutul său de carvacrol este principalul motiv pentru care această planta ajută la ameliorarea durerilor de gât.

Un studiu recent a testat răspunsul uleiului de cimbru la 120 de tulpini diferite de bacterii izolate de la pacienții cu infecții ale cavității bucale, tractului respirator și tractului genito-urinar.
Rezultatele experimentelor au arătat că uleiul din planta de cimbru a prezentat o activitate extrem de puternică împotriva tuturor tulpinilor clinice. A demonstrat chiar o eficacitate bună împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice. Data viitoare când vă doare gâtul, asigurați-vă că adăugați această plantă în supă și/sau sorbiți niște ceai de cimbru care distruge germenii.

2. Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol
S-a demonstrat că ingestia de cimbru produce activitate antihipertensivă, ceea ce îl face o alegere excelentă din plante pentru oricine suferă de simptome ale hipertensiunii arteriale. Un studiu recent pe animale a constatat că extractul de thymus vulgaris a putut reduce semnificativ ritmul cardiac la subiecții cu hipertensiune arterială. De asemenea, s-a demonstrat că extractul reduce nivelul de colesterol, trigliceride și LDL în timp ce crește nivelul de colesterol HDL.

3. Poate ajuta la prevenirea intoxicațiilor alimentare
Cimbrul are capacitatea nu numai de a ajuta la prevenirea contaminării alimentelor, ci și de a decontamina alimentele contaminate anterior. În mai multe studii publicate în Food Microbiology , cercetătorii au descoperit că uleiul esențial al plantei este capabil să prelungească perioada de valabilitate a cărnii și a produselor de panificație și să decontamineze salata verde inoculată cu Shigella , un organism infecțios care provoacă diaree și poate duce la leziuni intestinale majore. Într-un studiu, spălarea produselor într-o soluție care conține doar 1% din ulei a scăzut numărul de bacterii Shigella sub punctul de detectare.

4. Îți poate stimula starea de spirit
Compusul numit carvacrol care se găsește în această plantă medicinală are unele efecte foarte pozitive de stimulare a stării de spirit. Cercetările au arătat că, atunci când carvacrolul a fost administrat timp de șapte zile consecutiv la animale, a putut crește atât nivelurile de dopamină, cât și de serotonina în cortexul prefrontal și hipocamp. Dopamina și serotonina sunt doi neurotransmițători cheie atunci când vine vorba de starea ta de spirit.

Carvacrolul este o moleculă activă în creier care poate influența activitatea cognitivă prin modularea neurotransmițătorilor. Dacă cimbrul este ingerat în mod regulat în concentrații scăzute, ar putea îmbunătăți sentimentele de bunăstare. Alte studii, efectuate în mare parte pe șobolani, arată că are în special proprietăți anxiolitice, ceea ce înseamnă că combate anxietatea.

5. Sprijină sistemul imunitar și poate ajuta la combaterea cancerului
Constituenții activi din această plantă ar putea fi capabili să lupte împotriva dezvoltării tumorilor care pot deveni canceroase. Mai precis, carvacrolul este o componentă majoră a cimbrului care are proprietăți antitumorale, făcând din această plantă benefică un potențial aliment pentru combaterea cancerului. Un studiu recent publicat în Anti-Cancer Drugs a constatat că carvacrolul a inhibat proliferarea și migrarea celor două linii celulare de cancer de colon. În general, cercetările arată că carvacrolul are potențial terapeutic atât pentru prevenirea, cât și pentru tratamentul cancerului de colon.

Cimbrul are efecte imunomodulatoare și poate ajuta la tratarea afecțiunilor autoimune, conform studiilor recente pe animale. S-a descoperit că are nu numai efecte antioxidante, ci și capacitatea de a reduce producția de citokine proinflamatorii care pot contribui la boli cronice.

6. Protejează în mod natural împotriva bronșitei
Timp de secole, unele dintre cele mai comune utilizări ale cimbrului au fost tratarea în mod natural a tusei, bronșitei și a altor probleme respiratorii.

7. Protejează sănătatea bucală/dentară
După cum am menționat mai sus, extractele derivate din această plantă sunt folosite în produse dentare, cum ar fi pastele de dinți și apă de gură. Compușii din această plantă pot ajuta la prevenirea dezvoltării infecțiilor în gură și la menținerea dinților sănătoși prin scăderea plăcii și a cariilor.

Cimbru vs Oregano
Cimbrul este un văr al unei alte plante medicinale comune, versatilă: oregano . Deși există unele asemănări între cele două, există și câteva diferențe. Iată cum se compară aceste două condimente:

Cimbru
– Are mai multă vitamina A și vitamina C
– Se administrează frecvent pe cale orală pentru bronșită, tuse convulsivă, dureri în gât, colici, artrită, stomac deranjat, dureri de stomac (gastrită), diaree, gaze intestinale (flatulență), infecții cu viermi paraziți și afecțiuni ale pielii
– Diuretic natural
– Stimulent al apetitului

Oregano
– Are mai mult potasiu, fier și calciu
– A împărtășit multe dintre beneficiile pentru sănătate ale cimbrului; este utilizat pentru afecțiuni ale tractului respirator, cum ar fi tuse, astm și bronșită
– De asemenea, este folosit pentru afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi arsuri la stomac și balonare
– Poate ajuta la tratarea crampelor menstruale, a artritei reumatoide, a infecțiilor urinare, a durerilor de cap și a afecțiunilor cardiace

Asemănări
– Conțin timol și carvacrol, ambele s-a dovedit că inhibă creșterea bacteriilor
– Antibacterian
– Antifungic
– Antioxidanți puternici