De Salvat – Pastă de leuștean cu lămâie – mai bun ca orice medicament natural – Cum se prepară

Acest fel de preparat se mai numește pesto. Este un sos sănătos, preparat îndeosebi de italieni. Rețeta originală conține busuioc, însă se pot folosi și alte verdețuri de sezon, precum pătrunjel, leurdă sau leuștean.

Numele acestui sos este strâns legat de modul în care se prepară. În limba italiană, „pestare” înseamnă a zdrobi. Verdețurile se strivesc într-un mojar, cu un pistil de lemn.

Se adaugă ulei de măsline, suc de lămâie și alte ingrediente opționale, adăugate în rețetele mai moderne, precum semințe de pin, migdale, alune, nuci, brânză sau parmezan. Acest sos se poate consuma ca atare pe pâine, sau se poate folosi la paste, fripturi de pui sau pește, salate etc.

Ingrediente:
• 2 legături de leuștean
• 1 lămâie
• 1 cățel de usturoi
• 20 de migdale sau alune

• 3-4 linguri de parmezan
• 2 linguri de sare
• 1 vârf de cuțit de nucșoară
• puțin ulei de măsline

Mod de preparare: Alegeți doar frunzele și spălați-le bine. Puneți-le în vasul robotului de bucătărie. Spălați lămâia cu oțet alb și bicarbonat, și adăugați coaja tocată mărunt în robot. Adăugăți și câteva picături de zeamă de lămâie.

Curățați usturoi și adăugați-l peste celelalte ingrediente. Puneți capacul și pulsați de câteva ori, până când ingredientele se mărunțesc bine.

Adăugați apoi parmezanul și condimentele. Mixați până la omogenizare. În timp ce robotul merge, adăugați treptat uleiul de măsline, cât să obțineți un sos tartinabil, cu o consistență potrivită. Dacă este mai gros, va fi numai bun pentru întins pe pâine. Dacă este mai subțire, va fi mai potrivit pentru mâncăruri (orez, piure, paste, pește fript etc).

Dacă nu îl serviți/folosiți imediat, transferați pasta de leuștean într-o caserolă de plastic. Nivelați și turnați puțin ulei de măsline deasupra. Puneți capacul și păstrați-o în frigider. Rezistă până la 2 săptămâni. Dacă puteți obține sau pastă consistentă, adăugați și puțină brânză de vaci în compoziție.