De Știut – Ce se întâmplă în corpul tău când consumi suc de sfeclă – Beneficiile

Sfecla este una dintre cele mai vechi legume de pe planeta, originara de pe coastele Africii de Nord, Asia si Europa. La inceput, i-au fost mancate doar frunzele, dar ulterior s-a stabilit ca radacina sa rosie, dulce, era o sursa excelenta de nutrienti si proprietati.

Astazi face parte din gastronomia a milioane de oameni din intreaga lume, desi este folosit si in industrie ca sursa de zahar. Cei mai multi prefera sa-o manance gatita in salate, dar expertii recomanda sa o mananci cruda pentru a obtine 100% din toate bunatatile sale.

Desi aceasta leguma este destul de dulce, aproape oricine o poate manca o data sau de doua ori pe saptamana fara nicio problema. Descopera mai jos care sunt beneficiile sale pentru organism!

Sucul de sfecla scade tensiunea arteriala
Pacientii cu hipertensiune arteriala pot beneficia de consumul zilnic de suc de sfecla rosie. Intr-adevar, contine nitrati naturali, care sunt transformati in oxid nitric in organism, care dilata si relaxeaza vasele de sange, facilitand astfel trecerea sangelui.

Imbunatateste digestia
Datorita continutului sau ridicat de fibre si antioxidanti, sucul natural al acestei legume este un mare aliat pentru digestie. Ajuta la combaterea constipatiei, amelioreaza inflamatia si imbunatateste absorbtia nutrientilor din alimente. De asemenea, este recomandat pentru stimularea poftei de mancare si promovarea digestiei proteinelor si grasimilor.

Inhiba radicalii liberi
Sfecla contine betalaine si polifenoli, doi antioxidanti puternici care neutralizeaza efectele nocive cauzate de radicalii liberi. Datorita acestui fapt, se previne imbatranirea prematura a celulelor, precum si dezvoltarea unor boli grave, precum cancerul.

Sucul de sfecla imbunatateste performanta fizica
Unii sportivi prefera acest suc in detrimentul bauturilor sportive sau energizante, deoarece imbunatateste performanta fizica fara stimulente chimice. Se estimeaza ca dupa ingerarea unui pahar din acest suc, performanta in timpul efortului creste cu pana la 16%. In plus, imbunatateste capacitatea pulmonara, ceea ce ajuta la prevenirea oboselii rapide.

Protejeaza glanda tiroida
Modificarile glandei tiroide sunt adesea rezultatul unei deficiente de iod din dieta. Sfecla rosie este una dintre legumele care furnizeaza cele mai mari cantitati de iod, motiv pentru care este recomandata pacientilor cu hipotiroidism si gusa.

Combate inflamatia
Sfecla este o sursa importanta de betaina, un nutrient care protejeaza celulele, proteinele si enzimele de stresul mediului. Aceasta substanta ajuta la controlul proceselor inflamatorii din organism, avand grija in acelasi timp de organele interne impotriva bolilor cronice.

Lupta impotriva anemiei
Pacientii care sufera de anemie isi pot sustine dieta prin consumul acestui suc natural. Nivelurile sale ridicate de fier si acid folic ajuta la cresterea productiei de globule rosii, accelerand astfel restabilirea sanatatii.

Sucul de sfecla amelioreaza retentia de apa
Are o actiune diuretica puternica care favorizeaza expulzarea lichidelor prinse in tesuturi. Aceasta actiune este atribuita continutului sau ridicat de potasiu si continutului minim de sodiu, care ajuta la echilibrarea proceselor de filtrare de catre rinichi. In general, poate ajuta pacientii care sufera de una dintre urmatoarele boli:

Guta si artrita
Hiperuricemie
Pietre la rinichi
Oliguria
Infectii ale rinichilor

Sucul de sfecla ajuta la pierderea in greutate
Sucul de sfecla are un continut foarte scazut de calorii si contine cantitati mari de fibre, vitamine si minerale care sustin dieta de slabire. Un aport zilnic sustine functiile metabolice, controleaza senzatia de pofta de mancare si favorizeaza eliminarea deseurilor care impiedica pierderea in greutate.