Calendar stropiri pomi fructiferi. In fiecare an, este foarte important sa faci toate tratamentele pentru pomii fructiferi din livada ta, pentru a te asigura ca obtii cea mai buna recolta. Tratamentele sunt necesare pentru a elimina daunatorii si pentru a prevenii aparitia bolilor.
Nu de alta, dar daca vrei o recolta buna in livada ta si sa ai pomi fructiferi sanatosi, ar trebui sa iei in considerare aceste tratamente. De asemenea, este foarte important sa le faci in perioadele corecte, asa ca mare atentie si la acest aspect.
Preventia bolilor este esentiala atunci cand vorbim despre pomii fructiferi. Daca bolile ataca intreaga recolta, in general recolta este compromisa, asa ca trebuie sa iei in considerare aplicarea tratamentelor pentru a evita aceste lucruri. Pentru a avea pomi fructiferi sanatosi, va trebui sa aplici 5-6 tratamente in fiecare sezon. Nu uita ca stropirile se fac atat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce frunzele au cazut, cat pe parcursul perioadei de vegetatie. Chiar daca a venit toamna, asta nu inseamna ca treaba ta s-a terminat si ca te vei mai ocupa de pomii fructiferi la primavara.
Asadar, este necesar sa faci tratamentele la timp si mai ales sa stii cand se stropesc pomii fructiferi. Iti vom prezenta un tabel pentru stropirile pomilor fructifieri, in functie de anotimp si de bolile care pot aparea in fiecare sezon.
Calendar stropiri pomi fructiferi primavara: Calendar stropiri pomi fructiferi. Incepem cu primavara, un anotimp foarte important pentru pomii fructiferi, pentru ca acestia sa se dezvolte sanatos si sa ofere o recolta bogata.
Primul tratament care se poate face la pomii fructiferi este realizat, de obicei, dupa taiere. Este vorba de tratamentul cu sulfat de cupru, care protejeaza pomii fructiferi. Chiar la inceputul lunii martie, atunci cand pomii se pregatesc sa iasa din perioada de repaus vegetiv si temperaturile depasesc 5 grade Celsius, se face stropirea cu ulei horticol si insecticid. Tratamentul se face inainte de a inmuguri.
Dupa cum am mai spus, uleiul horticol este folosit pentru a omora daunatorii precum paduchele de San Jose sau paduchilor testosi, dar si ouale acarienilor, afidelor si cotarilor. Uleiul horticol si insecticidul au rolul de a asfixia daunatorii si de a distruge ouale acestora.
Bolile care afecteaza pomii fructiferi si pentru care se face stropirea de primavara a acestora sunt rapanul, fainarea, focul bacterian, patarea alba sau rosie si bolile de depozit.
Calendar stropiri pomi fructiferi. Vara, pomii fructiferi se stropesc in luna iunie, folosind fungicid. Pentru luna august, se recomanda sa se foloseasca insecticid. Foarte important este ca pomii fructiferi se stropesc pe timp de vara doar daca observi semne de boala.
Pentru cei care au ales sa planteze o livada mixta si cauta un tabel cu stropiri pentru pomi fructiferi sau un calendar general si simplu de urmat, recomandam urmatoarele tratamente:
1) Inaintea si la inceputul dezmuguririi (lunile Februarie – Martie): stropire cu fungicide cuprice (zeama bordeleza, Funguran 50 WP, Champ 77 WP) la finalul lunii februarie sau inceputul lunii martie, inaintea dezmuguririi, imediat dupa taierile de primavara / aplicare de ulei horticol (Confidor de la Bayer, Nuprid de la Alcedo, Mospilan din gama Summit Agro) catre finalul lunii martie, dupa toaletare, la inceputul dezmuguritului
2) La inceputul infloririi (Aprilie): insecticide pe baza de tiacloprid (Calypso 480 SC – 0.02%) / insecticide pe baza de clorotalonil (Bravo 500 SC – 0.15%)
3) La scuturarea petalelor (Aprilie): insecticid (Calypso 480 SC – 10ml la 50 de litri de apa) / fungicid cu spectru larg (Dythane M 45 – 0.2%)
4) Cand fructele sunt formate (luna Mai): tratament pentru pomi fructiferi de tip insecticid (Mospilan 20 SG) / completare cu fungicid Bravo 500 SC
5) In lunile Iunie si Iulie, doar la semne de boala: stropiri cu fungicide sistemice pentru pomi (Topsin 70 WDG – iunie, Dithane – iulie) / tratamente la pomi cu insecticide (Karate Zeon – iunie, Decis – iulie)
6) In luna August: stropiri cu combinatii de fungicid si insecticid (Topsin M 70 + Karate Zeon 50 CS)
7) In luna Noiembrie: stropirea pomilor, toamna, se face din nou cu fungicide cuprice (zeama bordeleza, Funguran, Champ)