Pentru Gospodine – Cum se fierbe corect fasolea: Cea mai mare greșeală din bucătărie – Când se aruncă prima apă

Unele tipuri de fasole necesită destul de mult timp de fierbere. Există totuși câteva trucuri care pot fi de mare ajutor atunci când vă doriți ca mâncarea să fie gata mai repede. Există patru tipuri de fasole, iar fiecare dintre ele se fierbe mai greu sau mai ușor. Astfel, fasolea albă fierbe cel mai repede, fiind folosită în ciorbe și salate. Fasolea pestriță pe de altă parte este mai groasă decât fasolea albă și fierbe mai greu.

Trucuri pentru ca fasolea să fiarbă mai repede
Fasolea roșie este recomandată persoanelor care suferă de diabet, datorită indicelui glicemic foarte mic, ea fiind deseori folosită în salate. Un alt tip de fasole este cea neagră, care este bogată în proteine și vitamine și totodată are un indice glicemic mic la fel ca și cea roșie. O problemă o reprezintă însă timpul de fierbere. În funcție de timpul de fasole, acesta diferă de la 45 de minute și poate ajunge chiar și la 4 ore. Depinde foarte mult mărimea boabelor, calitatea apei, dar și vechimea fasolei.

Mai exact, potrivit cumvaplace.ro, o fasole boabe de anul trecut va fierbe întotdeauna mai repede decât una de 2-3 ani. Sursa citată vine și cu o serie de recomandări astfel încât fasolea să poată fierbe mai repede. Aceasta trebue lăsată la înmuiat câteva ore, în apă caldă. Se recomandă să fie pusă seara, dacă aceasta va fi gătită a doua zi. În tot acest timp, boabele se hidratează și garantează fierberea mai ușoară. De menționat este faptul că un alt factor important îl reprezintă locul în care boabele se lasă la înmuat. Mai exact, se recomandă ca acestea să fie lăsate fie în frigider, fie pe balcon, într-un loc răcoros unde să nu poată fermenta.

Cum se fierbe corect fasolea boabe
Pentru persoanele care nu au suficent timp să lase boabele de fasole la înmuiat, există și alte variante. Mai exact, boabele se pun într-o apă care deja este fiartă și se lasă la înmuiat o oră. Un lucru important de menționat este faptul că boabele nu trebuie să fie fierte în apa în care au stat la înmuiat. În general, pentru o fasole de bună calitate, se recomandă ca apa să fie schimbată și fiartă de trei ori, însă nu foarte multă lume respectă această regulă, din cauza timpului.

În ceea ce privește modul de fierbere, în momentul în care se pune la fiert fasolea, se poate adăuga în apă, adică în fiecare dintre cele 3 care se schimbă, câte un vârf de linguriță de bicarbonat – 1/4 linguriță la 500 g boabe, iar fasolea chiar se vor fierbe mai repede. Trebuie menționat faptul că nu trebuie adăugată deloc sare la primele două fierberi, ci doar la cea finală. Referitor la temperatură, din clipa în care apa fierbe, focul se dă la minim și se pune capacul.

În acest fel, boabele vor fierbe liniștit și nu se vor sfărâma în timpul procesului de fierbere, destul de îndelungat de altfel. Chiar dacă fasolea este aproape gata, roșiile se adaugă de abia la final. De menționat este faptul că aciditatea din roșii împiedică gătirea boabelor, existând astfel riscul ca o parte din ele să nu fie fierte. De asemenea, dacă apa scade prea mult în tmpul fierberii, se completează cu apă fierbinte și nicidecum rece. Persoanele care doresc să prepare fasolea a doua zi, acestea trebuie să se răcorească. Se pun la frigider într-o oală, cu tot cu apă și vor fi chiar mai bune în ziua următoare.

Pentru că rețeaua de socializare ne-a cenzurat postările, sunt aproape oprite pentru ca dumneavoastră să nu le mai vedeți, vă rugăm să le dați mai departe, pentru a rezolva această situație!