Ceaiul de iasomie (Jasminum officinale) este apreciat datorită gustului plăcut, aromei relaxante, dar și beneficiilor asupra sănătății.
Nelipsită din jurul caselor, dar şi din luminişurile pădurii, iasomia înflorește pe la începutul lui mai. Se găseşte răspândită atât în zona de câmpie, cât şi în zona alpină. Are florile de culoare albă, ce degajă în timpul înfloririi un parfum diafan, foarte puternic.
Recoltare De la iasomie se folosesc atât florile (Flores jasmini), cât şi frunzele (Folium jasmini). Florile se culeg când mai mult de jumătate din ele s-au desfăcut. Se usucă la umbră, în strat subţire. Frunzele se recoltează după perioada de înflorit, în toată perioada verii. Desfrunzirea trebuie să se facă ponderat, pentru a nu dăuna arbustului. Regulile de uscare sunt aceleaşi ca în cazul florilor.
După uscare, florile și frunzele se ambalează în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, iar înaintea utilizării se realizează o mărunţire groscioară. Infuzie de flori de iasomie Peste 2 linguri de flori uscate şi mărunţite groșcior se toarnă 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Este plăcută la gust şi nu necesită îndulcire. Se administrează câte 3 căni de ceai pe zi.
Decoct de frunze de iasomie 4 linguri de frunze de iasomie uscate şi mărunţite groșcior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. La final, se completează apa evaporată. Se filtrează ceaiul fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umezită cu puţină apă. Se poate îndulci cu miere. Se administrează câte 2 căni pe zi.
Ceai din frunze și flori
Pentru un ceai plăcut şi aromat din iasomie: 2 linguri de frunze de iasomie se fierb la foc mic, timp de 20 de minute, în 500 ml apă. Se adaugă apoi 2 linguri de flori şi se lasă la infuzat 10 minute. Se filtrează lichidul şi se bea călduţ. Ceaiurile cu iasomie se consumă pe o perioadă de maximum 20 de zile, urmate de o pauză de minimum 2 săptămâni.
Indicații terapeutice Boli ale aparatului circulator periferic – sindromul picioarelor obosite Boli ale aparatului respirator (însoţite de tuse spastică) Boli neurologice (cefalee, migrene) Boli alergice, din sfera căilor respiratorii superioare Gută (artrită gutoasă) – 2 căni cu decoct Afrodisiac moderat în creşterea libidoului – se bea câte 1 cană de ceai din flori de iasomie, în fiecare seară.
Tratamente externe bolile aparatului respirator şi din sfera ORL: inhalaţii cu infuzie de flori de iasomie; diverse boli ale cavităţii bucale (afte, gingivite, micoze, abcese dentare): gargarisme cu un decoct obţinut din frunze de iasomie. Precauții, contraindicații
Ceaiul de iasomie nu se administrează pe stomacul gol, deoarece poate crea aciditate. Este contraindicat în sarcină, alăptare, hiperaciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric și ulcer duodenal, sistem imunitar slăbit.