Bine de Știut – Ce se întâmplă în corpul tău când folosești tătăneasă – Cum se folosește

Tătăneasa este un arbust care crește în unele zone din Europa, Asia și America de Nord. Poate crește până la 1,5 metri înălțime. Produce ciorchini de flori mov, albastre și albe și este renumită pentru frunzele sale lungi și subțiri și pentru rădăcinile cu coajă neagră.

Tătăneasa este o plantă. Chiar dacă această plantă conține substanțe chimice otrăvitoare numite alcaloizi de pirrolizidină (PA), frunza, rădăcina și tulpina asemănătoare rădăcinii (rizomul) sunt folosite pentru a face medicamente. Cantitatea de PA care se găsește în ea se modifică în funcție de momentul recoltării și de vârsta plantei. Rădăcinile au o cantitate de 10 ori mai mare de PA decât frunzele.

Unele produse etichetate ca fiind “tătăneasă comună” sau Symphytum officinale conțin, de fapt, speciile mai otrăvitoare. Este folosită sub formă de ceai pentru stomac deranjat, ulcer, menstruații abundente, diaree, urină cu sânge, tuse persistentă, respirație dureroasă (pleurită), bronșită, cancer și dureri în piept (angină pectorală). De asemenea, este folosit ca gargară pentru boli ale gingiilor și dureri de gât. Tătăneasa se aplică pe piele pentru ulcere, răni, inflamații articulare, vânătăi, artrită reumatoidă, vene umflate, gută și fracturi.

Despre tătăneasa
Rădăcina și frunzele plantei tătăneasa au fost folosite în medicina tradițională în multe părți ale lumii. În Japonia, planta a fost recoltată și folosită ca tratament tradițional de peste 2.000 de ani.

Oamenii o foloseau pentru a trata: entorsele musculare vânătăi arsuri inflamații articulare Europenii au folosit, de asemenea, tătăneasă pentru a trata afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita și guta. Unii vindecători tradiționali au folosit-o, de asemenea, pentru a trata diareea și alte afecțiuni ale stomacului.

Rădăcinile frunzelor plantei comfrey conțin substanțe chimice numite alantoină și acid rozmarinic. Alantoina stimulează creșterea de noi celule ale pielii, în timp ce acidul rozmarinic ajută la ameliorarea durerii și a inflamației. Extractele sunt încă făcute din rădăcini și frunze și transformate în unguente, creme sau unguente.

Aceste soluții au, de obicei, un conținut de tătăneasă de 5 până la 20 la sută. În timp ce planta este bine cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, ea prezintă și unele riscuri. Ea conține compuși care pot dăuna ficatului.

De asemenea, poate fi cancerigenă. Ca urmare, multe țări au interzis vânzarea preparatelor orale de consofrămioare. De asemenea, mulți experți sfătuiesc să nu folosiți conopida topică pe răni deschise. Dar consorțiul poate fi acceptabil pentru o utilizare pe termen scurt pe piele și pe rănile închise. Poți achiziționa preparate topice de tătăneasă din multe magazine de sănătate sau plafar. Discută cu medicul tău înainte de a le utiliza pentru a afla mai multe despre beneficiile și riscurile potențiale.

Tătăneasa – beneficii
Oamenii încă mai folosesc tătăneasă ca remediu alternativ pentru durerile articulare și musculare, precum și pentru rănile închise. Este disponibilă în multe magazine de sănătate și farmacii ca: unguente creme alte soluții topice unguente care conțin și alte plante, cum ar fi aloe Răni Unele cercetări clinice susțin afirmația conform căreia planta are puteri de vindecare a rănilor.

De exemplu, o analiză de cercetare publicată în jurnalul Complementary Therapies in Medicine a găsit unele dovezi că planta poate ajuta la vindecarea rănilor prin abraziune. Autorii notează că aplicațiile topice par a fi sigure, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla despre potențialele riscuri și efecte secundare ale utilizării conopidei pe piele și pe răni.

Dureri articulare Potrivit aceleiași analize de cercetare, rezultatele au sugerat, de asemenea, că planta poate ajuta la tratarea osteoartritei, precum și a unor leziuni, cum ar fi entorsele de gleznă. Un studiu raportat în Phytotherapy Research sugerează, de asemenea, că cremele care conțin rădăcină de tătăneasă pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate superioare și inferioare.