Varza murată ajută la înmulțirea bacteriilor benefice din intestine și astfel împiedică dezvoltarea diferitelor tipuri de microflore patogene, de infecții fungice și virale și întărește sistemul imunitar.
Zeama de varză conține un aminoacid numit L-glutamină, care are capacitatea de a întări peretele intestinal. Se recomandă pentru profilaxia împotriva ulcerelor duodenale și gastrice: jumătate de ceașcă de zeamă de varză conține doza zilnică necesară de vitamina K, o vitamină care are un efect benefic asupra dinților și părului.
Mai mult, varza conține și multe substanțe benefice cu efect antiinflamator care reduc nivelul colesterolului rău din sânge. Este bogată și în vitamina B12 și se recomandă și pentru cei care un deficit de această vitamină.
Atenție: vitamina B12 nu se găsește în varza proaspătă însă aceasta conține microorganisme care o produc. Abia după ce varza fermentează va conține această vitamină.
Varza murată este o sursă excelentă de prebiotice și probiotice, conține un număr important de bacterii necesare organismului, precum bifidus și lactobacili. Potrivit cercetătorilor, zeama de varză are un conținut mai mare de bacterii benefice ca pastilele probiotice.
Din cauza utilizării excesive a antibioticelor precum și a altor medicamente, multe persoane suferă de probleme intestinale și stomacale iar conținutul ridicat de metale grele care intră în organism din mediul înconjurător și aportul regulat de alimente procesate au, de asemenea, un impact negativ asupra corpului.
Vestea bună este că toate aceste probleme se pot rezolva ușor, cu ajutorul verzei murate: probioticele au rolul de a îmbunătăți considerabil imunitatea și de a ajuta la tratarea bolilor legate de malnutriție și de toxine.
Varza murată – Oferă mai multă vitamina C decât lămâile: Potrivit nutriționiștilor, vitaminele din varza murată pot contribui la creșterea imunității: „Mulți oameni cred că citricele sunt pe primul loc în ceea ce privește conținutul de vitamina C, dar de fapt acest lucru nu este adevărat. Cea mai multă vitamina C se găsește în ardeii roșii sau în varza murată. Au de 10 ori mai multă vitamina C decât portocalele, de aceea este foarte bine să o consumați pe timp de iarnă.
Dacă vă plac portocalele, este minunat, dar dacă ai aciditatea ridicată sau, din anumite motive, nu aveți acces la portocale, atunci varza murată este un înlocuitor mai mult decât bun. Varza murată este, de asemenea, un probiotic natural pentru intestine, datorită faptului că este un produs fermentat, un probiotic minunat pentru menținerea microflorei intestinale.”