Prieteni, salutări tuturor! Astăzi scriu aici cu trei rețete de sos iute. Sunt sigură că mulți știu despre ele și le cumpără din magazin, dar credeți-mă, sosurile de casă nu se compară în niciun caz cu cele cumpărate din magazin.
Vom pregăti celebrul sos „Sriracha”, „Sweet Chili” și „Green” (se mai numește și adjika verde). Totul este pregătit cât se poate de simplu, fără griji și probleme. Recomand cu caldura sa-l incerci pentru ca nici nu vei vrea sa te uiti in magazin dupa ce le incerci! Eu am facut mai multe borcane de Sweet Chili si Sriracha pe care le-am sterilizat si s-au pastrat foarte bine peste iarna.
Prima reteta: sos „Sweet Chili”.
Vom avea nevoie:
Ardei iute – 250 g
Usturoi – 6-7 catei
zahăr – 200 g
Apă – 150 ml
Oțet de mere – 50 ml
Sare – 30 g
Amidon de porumb – 20 g
Apă pentru diluarea amidonului – 80 ml
Această cantitate de ingrediente face un borcan mic cu un volum de 400 ml.
Rețetă de gătit pas cu pas:
Puneți ardeiul iute, usturoiul, zahărul, sarea, oțetul, puțină apă în vasul blenderului și maruntiti totul foarte bine. Dacă vă place picant, adăugați ardeiul direct cu semințe.
Se toarnă compozitia rezultata într-o cratiță, se adaugă amidon diluat, se pune pe foc și se fierbe din momentul fierberii exact 5 minute, amestecând constant. Se ia de pe foc, se toarnă în borcane curate, se răcește la temperatura camerei și se păstrează la frigider. Poate fi păstrat până la 3 luni. Dupa racire, sosul se va ingrosa si va deveni din ce in ce mai gustos. Desi sosul este picant, este foarte placut, nu este exagerat de iute. Daca vreti, puteti steriliza borcanele si rezista mai mult timp.
Rețeta a doua: faimosul „Sriracha”
Ingrediente:
Ardei iute – 800 g
Usturoi – 150 g
Sare – 25 g
zahăr – 10 g
Oțet 9% – 30 ml
Din această cantitate veti obtine 200 ml de sos.
Rețetă de gătit pas cu pas:
Tăiați cozile ardeiului iute și puneți-l într-un blender. Punem acolo usturoi, sare, zahăr și maruntim până se omogenizează. Turnați compozitia într-un recipient adecvat și acoperiți cu tifon steril în 3-4 straturi. Eu sterilizez tifonul prin fierbere.
Lăsăm recipientul în această formă la temperatura camerei timp de 14 zile. În acest timp, deschideți și amestecați ușor în fiecare zi. Dacă pierdeți 2-3 zile, nu se va întâmpla nimic groaznic. Il las in bucatarie, temperatura este in medie de 20-25 de grade.
După 2 săptămâni, frecați compozitia printr-o sită, turnați într-o cratiță, puneți pe foc și gătiți timp de 3-5 minute până când sosul se îngroașă. Nu arunc resturile, le pun in pungi, le pun la congelator si apoi le folosesc ca si condiment picant pentru alte preparate.
Se ia de pe foc, se toarnă oțet, se amestecă, se toarnă în borcane sterilizate, se strang bine capacele, se răcește și se păstrează la frigider timp de 3 zile, după care il poți încerca. Sosul finit poate fi păstrat la frigider până la șase luni. În ciuda numărului mare de pași, totul este foarte simplu, iar efortul depus este pe deplin justificat. Recomand iubitorilor de sosuri picante sa o incerce, sriracha din magazin nu este deloc aceeasi!