Coriandru, al carui nume stiintific este Coriandrium sativum, are o origine necunoscuta. Unele investigatii indica faptul ca aceasta planta traditionala ar putea proveni din Africa de Nord.
Aceasta planta este cultivata in fiecare an in cantitati mari, astfel incat sa fie disponibila pe tot parcursul anului. Are tulpini spinoase. De asemenea, se caracterizeaza prin dimensiunea sa care variaza intre 40 si 60 cm si prin frunzele sale care au structuri compozite.
Coriandru este folosit ca condiment in gastronomie in intreaga lume, dar se gaseste mai ales in Asia de Sud-Est si America Latina, unde face parte din multe feluri de mancare. Toate partile sale sunt comestibile, totusi frunzele sale sunt cele mai folosite, deoarece au o aroma intensa care aromatizeaza preparatele. O putem consuma in diferite moduri, cea mai comuna fiind ingerarea directa a frunzelor sale.
Beneficiile nutritionale ale coriandrului: Aceasta planta are proprietati vindecatoare folosite in medicina alternativa. Este bogat in uleiuri care ne stimuleaza sistemul digestiv, facilitand buna functionare a acestuia. Aceste rezultate sunt notabile pentru combaterea lipsei poftei de mancare din cauza tulburarilor digestive, sau atunci cand pH-ul peretilor stomacului este dezechilibrat.
Coriandru ofera o contributie nutritionala interesanta. Este o sursa excelenta de vitamine importante pentru organismul nostru. Aceasta planta este, de asemenea, bogata in minerale precum potasiu sau fier.
Coriandru este foarte eficient in tratarea persoanelor intoxicate cu metale grele care se depun in special in apa contaminata de industrie. Aceste cazuri se intalnesc in tari cu un indice de industrializare ridicat. Elementele chimice prezente in instalatie au capacitatea de a fixa particulele metalice, ceea ce faciliteaza si accelereaza procesul de detoxifiere prin facilitarea evacuarii acestor particule.
Coriandru este, de asemenea, un expectorant foarte bun. Sub forma de infuzie, previne retinerea lichidelor in sistemul respirator. Aceasta forma de preparat este benefica si femeilor care alapteaza, deoarece creste productia de lapte din glandele mamare, bebelusul isi absoarbe nutrientii.
Contributiile sale pentru fiecare portie de 100 g:
Vitamina A: 0,123 mg.
Vitamina B1: 0,239 mg.
Calciu: 709 mg.
Vitamina B2: 0,290 mg.
Vitamina B3: 2.130 mg.
Fier: 16,32 mg.
Vitamina C: 21 mg.
magneziu: 330 mg.
Fosfor: 409 mg.
Potasiu: 1.267 mg.
Sodiu: 35 mg.
Zinc: 4,70 mg.
Celelalte proprietati incredibile ale coriandrului: actioneaza ca agent de racire si este eficient impotriva respiratiei urat mirositoare; ajuta la gasirea somnului si va permite corpului tau sa recupereze mai multa energie; calmeaza simptomele datorate durerilor menstruale; contine uleiuri care sunt ideale pentru a face lotiuni de corp, deoarece au note aromatice puternice; are proprietati relaxante care se folosesc in tratamentele antispastice si cele de imbunatatire a tranzitului intestinal; are proprietati antibiotice si antibacteriene utilizate in tratamentul ranilor; stimuleaza activitatea creierului si a sistemului nervos.