Pentru semănarea castraveților e nevoie să alegeți sticle de plastic de cel puțin 6l. Cu cât mai mare este recipientul, cu atât mai bine se va dezvolta sistemul radicular și tufa va primi mai multe substanțe nutritive.
Cultivarea castraveților în sticle de plastic are avantajele sale:
– culturile ocupă puțin spațiu;
– pământul din sticle se încălzește bine;
– irigarea și fertilizarea se efectuează prin picurare;
– lipsesc buruienile și dăunătorii.
Pasul 1. Pregătirea semințelor
Pentru cultivarea în sticle, alegeți hibrizi partenocarpici timpurii cu productivitate ridicată și castraveți de tip cornichon. Dacă semințele nu sunt acoperite cu un strat nutritiv, înmuiați-le în soluție de fertilizant bio sau în infuzie de cenușă de lemn.
Pentru aceasta, dizolvați îngrășământul conform instrucțiunilor, înfășurați semințele într-o cârpă, prin care trece aerul și scufundați-le în soluție pentru 15-20 de minute. Apoi le scoateți și le dați pentru o zi la loc cald, unde temperatura este de 23-25°C. Dacă aerul este foarte uscat, acoperiți punga cu semințe cu un strat suplimentar de pânză umedă. Nu ascundeți semințele în pungă de plastic, deoarece acestea trebuie să respire.
Pasul 2. Pregătirea recipientelor și a solului
Pregătiți vasele pentru plantare: tăiați partea superioară, care se îngustează, a fiecărei sticle, iar la bază faceți găuri, prin care se va scurge excesul de apă. Presărați un strat gros de humus, compost sau vermicompost, apoi adăugați sol nutritiv pentru răsaduri, care conține un complex de microelemente necesare. Deoarece castraveții au nevoie de sol bogat în materie organică, puteți adăuga în fiecare groapă câte o mână de compost granulat de cal, acoperindu-l cu pământ. Udați solul cu soluție de biofungicid pentru a proteja viitoarele culturi de fitopatogeni.
Pasul 3. Semănarea semințelor
Deoarece castraveții suportă rău transplantarea, puteți semăna semințele direct în recipientele pregătite. Dacă nu sunteți siguri de calitatea semințelor, adăugați câte 2-3 semințe în fiecare sticlă. Presărați-le cu un strat de pământ cu grosimea de 1-1,5 cm. Apoi, după ce apar plantele tinere, lăsați doar una singură, îndepărtându-le pe cele mai firave.
Transplantând răsadurile de castraveți în sticle, încercați să nu deteriorați balotul de pământ. Îngropați plantele, după posibilitate, până la frunzele cotiledonate.
După transplantare, udați plantele și mulciți-le cu sol nutritiv. De preferat, să păstrați 5-6 cm liberi până la marginile sticlelor, pentru a mai adăuga pe parcurs sol fertil.
Pasul 4. Îngrijirea culturilor
Udați recipientele pe măsură ce se usucă solul, cu apă stătută, temperatura căreia să fie de 22-24°C. Când apar frunzele adevărate, udați castraveții cu soluție de preparate cu microorganisme eficiente. Acestea vor accelera descompunerea substanțelor organice în sol, iar plantele vor putea obține nutrienții necesari într-o formă ușor accesibilă.
Deoarece alimentarea castraveților va fi limitată, iar masa vegetală foarte curând va începe să se dezvolte foarte rapid, în ajutor vă vin îngrășămintele. O soluție excelentă ar fi introducerea bacteriilor care fixează azotul, care sunt capabile să absoarbă azot din aer și să-l elimine în sol într-o formă accesibilă plantelor. Astfel, are loc compensarea azotului atunci când nu este suficient.
Pasul 5. Formarea tufei
Pe măsură ce tufele cresc, adăugați sol în sticle, pentru a permite rădăcinilor laterale să se dezvolte. Dacă plantele sunt expuse la lumina directă a soarelui și pământul din sticle se supraîncălzește, acoperiți-le cu hârtie albă. Pe vreme toridă, acest lucru va ajuta la protejarea solului de uscarea excesivă.
De îndată ce apar cârceii, legați plantele sau asigurați-le cu un suport sub formă de plasă. De regulă, primii castraveți se leagă până ca tufa să devină puternică. Planta pierde toate puterile pentru formarea fructelor. Prin urmare, din subsuoara primelor 3 frunze adevărate, e nevoie să îndepărtați toate ovarele și lăstarii, pentru ca dezvoltarea tufei să nu încetinească, iar rodirea ulterioară să fie mai abundentă.
Tufa poate fi formată diferit, în funcție de soi și condițiile create. În cazul cultivării castraveților în spațiu limitat, vârful tulpinii principale, de obicei, se ciupește la înălțimea de 120-140 cm, iar lăstarii laterali se îndepărtează, fiind ciupiți deasupra primei frunze.
În loc de sticle de plastic, puteți folosi pentru cultivarea castraveților și alte recipiente: găleți, saci, orice containere. Pentru a culege legume toată vara, este important să udați și să fertilizați culturile.