De Salvat – Tratament cu usturoi pentru îmbunătățirea circulației

Usturoiul este cunoscut în multe tradiții pentru efectele sale puternice preventive și terapeutice. Conține compuși cu proprietăți anticancerigene și antibacteriene. Consumul de usturoi reduce riscul de boli cardiovasculare și metabolice.

Fitoterapeutul Constantin Milică citează într-una dintre cărțile sale de medicină naturistă efectele benefice ale tratamentului preventiv cu usturoi asupra sistemului cardiovascular.

Tratamentul consta in consumul a 2-3 catei de usturoi zilnic pe stomacul gol.

Tratamentul dureaza 2 luni si este recomandat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala sau de alte afectiuni cardiovasculare, in scop preventiv, daca nu exista alte probleme de sanatate in care usturoiul crud sa fie nerecomandabil.

Datorită conținutului ridicat de sulfuri, usturoiul reduce depozitele de colesterol LDL din pereții arterelor. De asemenea, are efect hipotensiv, fluidizant și vasodilatator.

Alte efecte terapeutice:
• reglează ritmul cardiac și contracțiile

• stimulează circulaţia sângelui

• curăță vasele de sânge

• scade nivelul de colesterol de pe peretii arterelor

• are ca efect scăderea tensiunii arteriale

Specialiștii recomandă persoanelor cu sau cu risc de boli cardiovasculare să consume zilnic usturoi crud, ca parte a prevenirii pe termen lung, în special persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Tratamentul cu usturoi trebuie completat cu o dietă lacto-vegetariană. Consumul de sucuri de legume este deosebit de benefic. Cele mai bune vor fi sfecla roșie, morcovii, pătrunjelul și sucul de roșii. Se beau 50 ml de suc cu 1 lingurita de usturoi stors, hrean si zeama de lamaie. Beți 2-3 astfel de doze de suc în fiecare zi.

Ce spun studiile științifice despre proprietățile vindecătoare ale usturoiului?

O serie de studii confirmă efectele benefice ale usturoiului în prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare. Oamenii de știință au demonstrat în studii clinice și experimentale că usturoiul ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului seric și a nivelului de trigliceride, previne ateroscleroza vaselor de sânge și inhibă agregarea trombocitelor.

Experimentele pe animale au arătat că administrarea intravenoasă a extractelor de usturoi reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică. Administrarea orală la animalele hipertensive a adus nivelul tensiunii arteriale înapoi la normal.

În studiile clinice pe oameni, usturoiul a scăzut tensiunea arterială la peste 80% dintre pacienții hipertensivi. Autorii au indicat că usturoiul nu a provocat efecte secundare sau complicații grave.

Administrarea de usturoi la șobolani cu hipercolesterolemie indusă de colesterol ridicat a redus semnificativ colesterolul seric, trigliceridele și colesterolul LDL.

Majoritatea studiilor umane privind efectele hipolipidemice au descoperit că preparatele de usturoi scad semnificativ nivelul seric de colesterol și trigliceride.

O meta-analiză sugerează chiar că usturoiul ar putea fi considerat o opțiune de tratament mai sigură decât medicamentele convenționale care scad colesterolul. Alte studii pe oameni au confirmat că usturoiul ajută și la prevenirea trombozei.