Mâna Maicii Domnului, sau caprifoiul, are proprietăți antiinflamatoare iar infuzia ameliorează durerea de cap, gargara ameliorează afecțiunile din sfera ORL.
Florile se recoltează primăvara și la începutul verii, atunci când floarea este încă boboc. Atât pulberea cât și oțetul, tinctura, uleiul volatil, vinul și infuzia din această plantă au efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, antihipertensive și contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Această plantă ajută la curățarea sângelui și este utilizată și în cosmetică datorită proprietăților sale de cicatrizare a rănilor. De asemenea, ne poate feri de infecții virale și poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor.
Ceaiul de caprifoi – pentru febră acută, dureri în gât, dureri de cap. Se lasă la infuzat 1 ceașcă de flori într-un litru de apă clocotită pentru 10 minute. Se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi. Acest ceai este contraindicat persoanelor cu diaree sau cu probleme la stomac.
Infuziile, decocturile și cataplasmele din caprifoi – îngrijesc inima, încetinesc coagularea sângelui, ne feresc de numeroase afecțiuni, calmează crampele și durerile articulare la cei care suferă de artrită sau reumatism
Florile macerate de caprifoi – grăbesc vindecarea rănilor. Se pun la macerat, de seara până dimineața, 1 ceașcă cu flori de caprifoi la 1 L de apă. Dimineața se filtrează și se pun comprese pe zona afectată de răni, acnee, cicatrici sau abcese.