GĂLBENELELE vin în ajutorul organismului – Iată câte probleme vindecă și cum trebuie folosită

Despre gălbenele știm că sunt foarte bune pentru piele. Studiile au arătat însă că acțiunea lor terapeutică este mult mai diversă: imunitară, antibacteriană, antivirală și antifungică, antiinflamatoare, coleretică și colagogă, sedativă gastrointestinal, emolientă, antitumorală și anti-trichomoniziacă.

Medicina naturistă folosește gălbenelele pentru numeroase afecțiuni interne, sub formă de infuzie, pulbere, tinctură sau alifii (în combinații cu alte plante).

Afecțiuni ale tubului digestiv
Studiile de laborator au arătat că gălbenelele conțin substanțe active care previn contracțiile digestive dureroase, stimulează musculatura netedă a tubului digestiv și eliminarea materiilor fecale, ajută la refacerea mucoaselor lezate de infecții și reduc iritabilitatea colonului. În toate aceste cazuri, se recomandă pulberea de gălbenele, câte ½ linguriță, înainte și după masă. Tratamentul durează 12 zile. Se bea totodată și infuzie de gălbenele, câte 2-4 căni pe zi.

Ulcer gastric și gastrite
Gălbenelele ajută la vindecarea mucoasei de protecție a stomacului lezată de boală. Pot reduce durerile de ulcer și gastrită până la dispariția lor completă, dacă se urmează un tratament de 8 săptămâni cu câte 4 căni de infuzie pe zi. Aceste plante pot reduce de asemenea nișele cu 28%.

Colită de fermentație și de putrefacție
Se recomandă un amestec de pulbere de gălbenele și pulbere de sunătoare (în cantități egale). Se face un tratament de 3 săptămâni, timp în care se consumă câte 4 lingurițe de amestec pe zi, înainte de masă. Pe lângă faptul că reduce durerile, ajută la refacerea pereților intestinali răniți de infecția bacteriană și a florei intestinale, reglând totodată și tranzitul intestinal.

Dispepsie și colecistită
Datorită efectelor antiinflamatoare asupra colecistului, gălbenelele ajută la reglarea și vărsarea bilei în duoden.
Se face cu un tratament de 3 săptămâni cu tinctură de gălbenele, câte 1 linguriță pe 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mese.

Dismenoree
Femeile care suferă de dismenoree pot încerca o cură de 3 luni cu pulbere de gălbenele, câte 4 lingurițe pe zi. Gălbenelele ajută în acest caz prin calmarea crampelor și reducerea hemoragiei până la 3-4 zile.

Tumori
Tratamentul cu gălbenele inhibă dezvoltarea celulelor maligne și stimulează în același timp celulele sistemului imunitar (limfocitele T) să atace formațiunile tumorale. În cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul de pancreas, cancerul ovarian și cancerul color-rectal se recomandă o cură de 2 luni cu pulbere de gălbenele, câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi.

Dacă sunt prezente și tumori la nivelul abdomenului, se recomandă și clisme cu ceai de gălbenele, câte 12 pe lună. Aplicate extern, crema și uleiul de gălbenele ajută la vindecarea mai rapidă a leziunilor post-radioterapie.