Pentru Gospodari – Cum să cultivi cartofi în saci de pământ – Producție maximă într-un timp record

Cultivarea cartofilor în saci de pământ este o metodă convenabilă și care economisește spațiu pentru cultivarea acestor tuberculi versatili și îndrăgiți. Indiferent dacă aveți spațiu limitat în grădină sau doriți doar să încercați o nouă modalitate de cultivare a cartofilor, sacii de pământ vă pot oferi o soluție excelentă. În acest ghid vă vom ghida prin pașii pentru a cultiva cu succes cartofi în saci de sol, de la selectarea materialelor potrivite până la recoltarea recoltei.

Materiale de care veți avea nevoie: inainte de a începe să vă plantați cartofii în saci de pământ, adunați următoarele materiale: Saci de sol: Puteți folosi pungi special concepute pentru cultivarea cartofilor sau puteți reutiliza pungi mari și rezistente de plastic. Fiecare pungă trebuie să aibă o dimensiune de cel puțin 15-20 de galoane pentru a se adapta la creșterea cartofilor.

Amestecul de ghivece: Alegeți un amestec de ghiveci de înaltă calitate sau creați amestecul dvs. de compost în părți egale, pământ de grădină și perlit sau vermiculit pentru a asigura un drenaj bun. Cartofi de sămânță: Achiziționați cartofi de sămânță certificați dintr-un centru de grădinărit sau folosiți-i pe ai dvs., asigurându-vă că sunt lipsiți de boli și potriviți pentru regiunea dvs. Îngrășământ: Un îngrășământ granular echilibrat, cu eliberare lentă sau alternative organice, cum ar fi compostul sau gunoiul de grajd bine putrezit. Adapatoare sau furtun: veți avea nevoie de o modalitate de a vă uda sacii de pământ în mod constant. Lumina soarelui: Găsiți o locație care primește cel puțin 6-8 ore de lumină solară zilnic pentru o creștere optimă a cartofilor. Pasul 1: Pregătirea pungilor de pământ: Începeți prin a selecta o locație însorită pentru sacii de pământ. Așezați pungile pe o suprafață bine drenată, cum ar fi o terasă, un balcon sau un pat de grădină. Asigurați-vă că există găuri de drenaj în partea inferioară a fiecărei pungi pentru a preveni îmbinarea cu apă.

Umpleți pungile cu amestecul de ghiveci ales, lăsând aproximativ 3-4 inci spațiu în partea de sus. Acest spațiu vă va permite să dealați solul pe măsură ce cresc cartofii.

Pasul 2: Pregătirea cartofilor de sămânță: Înainte de plantare, tăiați cartofii de sămânță în bucăți cu cel puțin unul sau doi „ochi” sau muguri pe fiecare bucată. Fiecare bucată ar trebui să aibă aproximativ dimensiunea unei mingi de golf. Lăsați bucățile tăiate să se usuce la aer timp de o zi sau două, ceea ce ajută la prevenirea putrezirii.

Pasul 3: Plantarea cartofilor în saci de pământ: Puneți bucățile de cartofi de sămânță deasupra amestecului de ghivece în punga de pământ, distanțați-le uniform, la aproximativ 8-10 inci unul de celălalt. Asigurați-vă că le plantați cu ochii în sus. Acoperiți cartofii de sămânță cu câțiva centimetri de amestec de ghivece, lăsând o parte din ochi expuși.
Udați bine după plantare pentru a vă asigura că solul este umed uniform.

Pasul 4: Îngrijiți-vă plantele de cartofi: Pe măsură ce plantele de cartofi încep să crească, mențineți solul constant umed, dar nu îmbibat cu apă. Udarea adâncă o dată sau de două ori pe săptămână este de obicei suficientă, în funcție de vreme. Fertilizează-ți plantele de cartofi cu un îngrășământ echilibrat, cu eliberare lentă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Alternativ, utilizați compost sau gunoi de grajd bine putrezit pentru a vă hrăni plantele. Pe măsură ce plantele de cartofi cresc, continuați să urcați solul din jurul lor, adăugând mai mult amestec de ghiveci în pungă. Acest lucru încurajează dezvoltarea de tuberculi suplimentari și împiedică cartofii să devină expuși la lumina soarelui, care îi poate transforma verzi și amărui. Monitorizați-vă plantele de cartofi pentru dăunători și boli, cum ar fi afidele, gândacii de cartofi și răsturnația târzie și luați măsurile adecvate pentru a rezolva aceste probleme.

Pasul 5: Recoltați-vă cartofii: Plantele de cartofi sunt de obicei gata pentru recoltare atunci când frunzișul începe să îngălbenească și să moară. Acest lucru are loc de obicei la aproximativ 12-14 săptămâni după plantare. Goliți ușor conținutul pungii de pământ pe o prelată sau o suprafață similară pentru a dezvălui cartofii recoltați. Aveți grijă să nu deteriorați tuberculii în timpul acestui proces. Lăsați cartofii culesi să se usuce într-un loc răcoros și întunecat timp de câteva ore înainte de a-i depozita într-un spațiu răcoros, întunecat și bine ventilat.

Cultivarea cartofilor în saci de pământ este o opțiune excelentă pentru grădinarii cu spațiu limitat sau cei care doresc să încerce o nouă metodă de cultivare. Urmând pașii prezentați în acest ghid, vă puteți bucura de o recoltă bogată de cartofi de casă. De la selectarea materialelor potrivite până la îngrijirea plantelor și la recoltarea recoltei, aceste sfaturi vă vor ajuta să creșteți cu succes cartofi delicioși și proaspeți în confortul propriei case. Dacă ți-a plăcut articolul nostru împărtășește inspirația și prietenilor tăi!