Pentru Gospodine – Cozonac de casă cu vanilie și cacao – Rețeta pas cu pas

Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Cozonac de casă Zebră – Cozonac de casă cu vanilie și cacao

Ingrediente necesare pentru aluatul opărit:
25 g făină
1 păstaie vanilie
150 ml lapte

Ingrediente necesare pentru aluat:
Aluatul opărit
375 g făină
18 g drojdie proaspătă sau 5 g drojdie uscată
4 g sare
55 g zahăr
55 g unt
1 ou
80 ml lapte

Pentru aluatul cu cacao:
Jumătate din aluat
4 lingurițe pudră de cacao
1 linguriță zahăr
Câteva linguri lapte

Alte ingrediente necesare:
1 ou pentru uns

Mod de preparare:
Pentru aluatul opărit, punem laptele pe foc. Înainte să înceapă să fiarbă, reducem temperatura, adăugăm semințele din păstaia de vanilie și, amestecând continuu, încorporăm și făina. Amestecăm pe foc mic timp de 2-3 minute, având grijă să eliminăm complet cocoloașele. Luăm de pe foc, acoperim cu un capac sau cu folie alimentară și lăsăm să se răcească până la temperatura camerei.

Pentru aluatul de cozonac, cernem făina într-un bol. Adăugăm aluatul opărit, sarea, zahărul, oul, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să frământăm. Când aluatul începe să se omogenizeze, încorporăm și untul și frământăm un aluat omogen și nelipicios. Împărțim aluatul în două părți egale. Punem o bucată de aluat într-un bol, acoperim cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, timp de 30 de minute.

Punem cealaltă bucată de aluat într-un alt bol, adăugăm pudra de cacao, zahărul și un pic de lapte și frământăm până la omogenizare. Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, timp de 30 de minute.

După dospire, transferăm aluatul alb pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Întindem într-un dreptunghi. Procedăm la fel și celălalt aluat după care îi suprapunem, trecem un pic cu sucitorul deasupra și presărăm stafide deasupra (opțional). Rulăm și transferăm cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt. Ungem cu ou bătut și lăsăm cozonacul la dospit timp de 50-70 minute.

Dăm cozonacul la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, pentru 35 de minute. După 35 de minute, acoperim suprafața lui cu folie de aluminiu și mai coacem pentru încă 8 minute. Savurați cu poftă! Poftă bună!