Pentru Gospodine – O rețetă simplă de murături asortate gustoase ca la mama acasă

Murarea legumelor este cea mai veche metodă de conservare a acestora. Putem mura tot felul de legume (castraveți, varză, gogonele, sfeclă, etc.) puse separat, asortate între ele sau cu zarzavaturi. Știați că se pot mura chiar și pepeni, mere sau ciuperci?

Dacă nu știați asta, vă vom dezvălui cele mai bune rețete de conserve, pentru ca anul acesta, cămara dumneavoastră să fie plină de delicii. După cum bine știm, murarea se face prin acidificare naturală (fermentare lactică) sau prin acidificare cu oțet. Legumele se pun în borcane, în butoaie din lemn sau în vase din material plastic. Înainte de a le folosi, recipientele trebuiesc bine spălate, după care uscate. La final acestea se parafinează și se ung cu usturoi în interior.

Pe fundul recipientelor se pune mărar uscat și câteva bucăți groase de hrean tăiat, toate spălate în prealabil. Puteți adăuga și ardei iuți, boabe de piper, frunze de țelină, foi de dafin și semințe de muștar, după gust.

Pentru 10 kg de murături, sunt necesare, în general, următoarele componente:
Legume asortate 10 kg
Sare 500-600 g
Usturoi 60-100g
Țelină sau hrean 100g

Murar uscat 60g
Notă: Ultimele 3 ingrediente, menționate mai sus, sunt componente cu rol de conservare
Foi de dafin
Frunze de vișin
Frunze de stejar

Cimbru
Ardei iuți
Ardei capia
Piper boabe
Ienibahar
Notă: Aceste componente se adaugă după gust!
Adăugăm circa 4 l de apă, în care dizolvăm sarea prin fierbere.

Practic, saramura se prepară din 10 l de apă, cu 500 g de sare grunjoasă, bine dizolvată și dată la fiert câteva minute, apoi răcită până la 30/40 de grade. Se umple apoi recipientul cu această saramură, astfel încât să acopere legumele. Lasă descoperit, pentru ca în timpul fermentării să se preschimbe aerul. După 2-3 zile amestecați și mai adăugați saramură. Durata murării este de 4-8 săptămâni, la temperatura de 25-30 de grade, aceasta putându-se face fie afară, fie în bucătărie.

După ce observăm că legumele s-au murat, astupăm recipientul și îl depozităm în cămară sau în pivniță.
Dacă butoaiele nu au capac, putem pune scândurele bine spălate, așezate în x, deasupra legumelor, care au fost acoperite cu crenguțe de vișin, mărar și stejar, iar peste scândurele punem o pânză curată, peste care adăugăm o greutate, de regulă o piatră bine spălată. Deasupra legumelor se va forma mucegai, care trebuie îndepărtat periodic, prin spălarea capacului sau a scândurelelor.