Pentru Gospodine – Rețetă de la bunica de Zacuscă pentru iarnă

Dacă faceți parte din categoria gospodinelor care se pregătesc intens pentru iarnă, aveți acum la dispoziție o rețetă unică de preparare a unui produs extraordinar de bun: zacusca de fasole cu boabe uscate. Să tot vină iarna acum…

Pentru a obține această gustoasă zacuscă, aveți la dispoziție următoarele ingrediente:
1 kg ceapă curăţată,
500 g morcovi rași,
1 kg ardei kapia,
1 kg gogoşari,
700 g fasole cu bob lat,
2 kg de roşii,

700 ml ulei,
sare,
piper,
foi de dafin.

Mod de preparare:
Pentru început puneți fasolea la înmuiat în apă rece cu câteva ore înainte să vă apucați de treabă și schimbați apa de câteva ori. Dați apoi într-un clocot, schimbați din nou apa și fierbeți până ce boabele devin moi.

Ulterior, pasați jumătate și cealaltă o lăsați boabe. Spălați bine ardeiul capia și gogoșarul și coaceți la cuptor, lăsați într-un vas să se înăbușe și curățați. Ulterior, tocați cât mai mărunt.

Într-o oală puneți apă, iar în momentul în care clocoteşte aruncați roşiile crestate. Lăsați puțin, scoateți pielițele și tocați mărunt.

Tocați și ceapa mărunt și căliți în 700 ml ulei. Când aceasta devine sticloasă, puneți morcovul ras și căliți încă zece minute, apoi adăugați ardeiul tocat şi dați în clocot.

Puneți și roșiile tăiate, sarea, piperul şi foile de dafin şi fierbeți zacusca în jur de 50 de minute. La final, adăugați și fasolea pasată,mai fierbeți încă zece minute apoi boabele de fasole și mai lăsați pe foc alte cinci minute. Turnați zacusca în borcanele scoase din cuptor, puneți capacul și strângeți bine. Poftă bună!